Drievoudig Nederlands kampioen taekwondo Dominique Surquin ondersteunt actie tegen pesten

Dominique SurquinDrievoudig Nederlands kampioen taekwondo (12/13/14) Dominique Surquin ondersteunt de actie Speak up! Stop Pesten! Surquin won ook zilver op het open WK taekwondo zwaargewicht 2013 in Londen.

Waarom Surquin de actie ondersteunt: “Ik ben op zowel de middelbare als de basisschool gepest. Ik was nooit ergens echt goed in, ik werd altijd als laatst gekozen met gym. Verschikkelijk vond ik dat altijd. Later werd ik ook fysiek gepest en was ik dagelijks bang. Ik ben toen mezelf van buiten uit sterker gaan maken. Eenmaal fysiek sterk voelde ik me al snel beter over mezelf. Mijn boodschap? Wat andere ook van je zeggen, zoek mensen die in je geloven en werk keihard aan jezelf. De taekwondo school DNMAA heeft me altijd een veilige thuishaven gegeven. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor. Het is ongelofelijk wat je kan bereiken als iemand echt onvoorwaardelijk in je geloofd en mijn taekwondo leraar Harry van Schaik heeft dat altijd gedaan. Vechtsport kan alles veranderen.”

De actie is een initiatief van fotograaf Richard Broekhuijzen uit het Drentse Odoorn. Zo wil hij meehelpen om dit probleem tegen te gaan. Pesten is nog steeds een groot probleem in de samenleving. Het initiatief op het online sociaal netwerk Facebook heeft inmiddels veel mensen aangetrokken en belangrijker nog, aan het denken gezet.

Sinds het begin van de actie in november 2012 zijn er al meer dan 1000 mensen op de foto gegaan voor het initiatief, zo ook onder andere GTST-acteur Ferry Doedens, dj’s Don Diablo, Justin Prime, Vato Gonzalez & MC Tjen, Tweede Kamerlid Agnes Wolbert, Mr. Nederland 2012/2013 Bas Gosewisch, Miss World Nederland 2011 Jill Lauren de Robles, FC Groningen, FC Emmen, gedeputeerde Ard van der Tuuk van de provincie Drenthe, burgemeesters Cees Bijl van Emmen en Marco Out van Borger-Odoorn.

Pestgedrag
Pestgedrag komt nog steeds voor op Nederlandse scholen. Meer dan 16% van de kinderen van 9 tot en met 11 jaar geeft aan regelmatig te worden gepest, en 5,5% geeft aan regelmatig zelf actief te pesten gedurende de voorgaande maanden. De meerderheid van de gepeste kinderen vertelde niet aan hun leerkracht dat zij werden gepest. Als leerkrachten eenmaal weten dat er wordt gepest proberen zij dit meestal te stoppen, maar in veel gevallen blijft het pestgedrag aanwezig of verergert het zelfs. Actieve pesters worden lang niet altijd door leerkrachten en/of ouders aangesproken over hun gedrag.

* Cijfers komen uit het dossier ‘Pesten onder basisschoolkinderen’ van het Nederlands Jeugd Instituut www.nji.nl.