Reactie op aflevering ‘Project P: Stop het Pesten’

Nadat de organisatie van Speak up! Stop pesten! de aflevering over Patrick van ‘Project P: Stop het Pesten’ heeft bekeken voelde we de noodzaak om een reactie te geven.

In de uitzending van 19 mei 2014 van het RTL 5 televisieprogramma ‘Project P: Stop het Pesten’ werd het pesten van Patrick onder de loep genomen. In de uitzending kwam naar voren dat Patrick dagelijks werd gepest en werd geduwd etc etc. We vinden het bijzonder jammer dat het Einstein Lyceum in Hoogvliet voor de kant van de pesters lijken te hebben gekozen.

Het ging ons om de veiligheid van de school en of verborgen camera’s acceptabel zijn. De rechter vindt net als wij van niet. De school hoort een veilige plek te zijn. (bron)

Dit was de reactie van en opgeluchte rector Geert Millenkamp nadat de rechter het uitzenden van de beelden verbood. Hier geeft hij aan dat de school een veilige plek hoort te zijn, waarom hebben ze dit dan niet kunnen waarborgen voor Patrick?

We begrijpen dat het filmen van schoolgaande kinderen niet zomaar mag, we begrijpen alleen niet dat de school ervoor heeft gekozen om het gerechtelijke pad te kiezen, wellicht had het op een hele andere manier opgelost kunnen worden. De uitzending laat zien dat er een confrontatie is geweest tussen de gepeste leerling en zijn klas en dat daarna de lucht geklaard lijkt te zijn. Wanneer Patrick terug naar school gaat wordt hij opgewacht op school en mag daarna niet meer de klas in.

Wij vragen ons af, is dit de manier om het pesten op te lossen? Nee toch, wij vragen ons ook zeker af wat er met de andere gepeste kinderen gebeurt op het Einstein Lyceum, worden deze ook op deze manier behandeld?

Het is alweer bijna zomer, het schooljaar is alweer bijna afgelopen, volgend schooljaar komen er weer veel nieuwe kinderen op deze school te zitten. We raden het dan ook alle ouders van die kinderen aan om eens goed naar deze aflevering te kijken.