Tweede Kamerlid Agnes Wolbert ondersteunt actie tegen pesten

Tweede Kamerlid Agnes WolbertTweede Kamerlid Agnes Wolbert van de Partij van de Arbeid, voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ondersteunt de actie Speak up! Stop Pesten! De actie is een initiatief van Richard Broekhuijzen uit Odoorn. Zo wil zij meehelpen om pesten tegen te gaan. Pesten is nog steeds een groot probleem in de samenleving. Na aanvang van het initiatief op het online sociale netwerk Facebook heeft het veel mensen aangetrokken, en belangrijker nog, aan het denken gezet.

Meer dan 600 mensen laten op deze manier zien dat zij zich willen inzetten tegen pesten. Onder andere Dj Don Diablo, Dj Vato Gonzalez, gedeputeerde Ard van der Tuuk van de provincie Drenthe, burgemeesters Cees Bijl van Emmen en Marco Out van Borger-Odoorn, FC Groningen en FC Emmen, Mr. World Nederland 2012 Bas Gosewisch en Miss World Nederland 2011 Jill Lauren de Robles zetten zich al in voor Speak up! Stop pesten!

Pestgedrag
Pestgedrag is nog steeds aanwezig op Nederlandse scholen. Meer dan 16% van de kinderen van 9 tot en met 11 jaar geeft aan regelmatig te worden gepest, en 5,5% geeft aan regelmatig zelf actief te pesten. De meerderheid van de gepeste kinderen vertelt niet aan hun leerkracht dat zij worden gepest. Als leerkrachten eenmaal weten dat er word gepest proberen zij dit meestal te stoppen, maar in veel gevallen blijft het pestgedrag aanwezig of verergerd het zelfs. Met betrekking tot actieve pesters spreekt slechts een minderheid van de leerkrachten en ouders met de pesters over hun gedrag.

* Cijfers komen uit het dossier ‘Pesten onder basisschoolkinderen’ van het Nederlands Jeugd Instituut www.nji.nl.